Waarom visuals gebruiken in je presentatie?

Waarom afwijken van je lijstjes met bullet points in je presentatie? Maken grafieken en figuren dan echt zo’n groot verschil? Lees verder als je wilt weten wat je allemaal kunt bereiken door het goed gebruiken van visuals in je presentatie.

Onderstaande flowchart geeft op prachtige wijze weer wanneer en waarom je visuals zou moeten gebruiken in je presentatie. Volg dit schema, en je weet het antwoord!


Maar nu echt… Waarom visuals in mijn presentatie?

Gelukkig zijn er nog meer redenen waarom je gebruik zou moeten maken van visueel beeldmateriaal. Hieronder 6 redenen waarom jij een betere presentator bent  wanneer je gebruik maakt van figuren en grafieken.

  1. Het gebruiken van figuren en grafieken bespaart je tijd, immers: “A picture speaks 1,000 words”.
  2. Met figuren en grafieken hou je eenvoudig de aandacht van je publiek vast. Wat zie jij liever? Slide na slide vol bullet points? Of toch liever een heldere grafiek waarmee de urgentie van de boodschap direct helder is? Het menselijk brein ziet nou eenmaal liever een plaatje dan een lap tekst!
  3. In aanvulling daarop: ons brein verwerkt beeld sneller en makkelijker dan tekst. Je publiek begrijpt je informatie dus ook sneller wanneer deze op een goede manier verpakt is in een figuur.
  4. Onderzoek heeft aangetoond dat een beeld, met maximaal 5 beschrijvende woorden, sneller verwerkt wordt en in het lange termijn geheugen terecht komt. En dat is waar je jouw verhaal wilt krijgen, toch?
  5. Beeldmateriaal heeft een grotere kans om publiek te inspireren en motiveren. De kans dat je publiek in actie komt na een presentatie met visuals is aanzienlijk groter dan wanneer enkel bulletpoints gepresenteerd worden.
  6. Met goede visuals wordt je een betere communicator, wat zeker zal bijdragen aan je professionele rol/ carrière!

Dus… Ga jij visuals gebruiken in je presentaties? StatStories helpt je graag bij het maken van heldere grafieken en figuren. Aan de hand van jouw kernboodschap maak ik een grafiek voor je die deze boodschap perfect overbrengt. Neem contact op als je hier meer over wilt weten!

Lees meer…

Ik schreef eerder een aantal artikelen over het maken van grafieken en het verwerken van grafieken in een presentatie. Lees ook deze artikelen als je ook de stap naar visueel aantrekkelijke presentaties wilt maken!

Dynamische grafieken

Presenteren van data: een blog voor De Nieuwe Rede

Presenteren van geografische informatie

Zet je eindgebruiker centraal

Van data-centered naar user-centered design