VIDEO! DYNAMISCHE GRAFIEK MET EXCEL2013

Binnenkort geef ik twee workshops aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik maakte een Interactive Dumbbell Dot Plot, en laat je in dit artikel met video graag zien hoe een dergelijke interactieve grafiek werkt en inzicht kan geven!

De eerste workshop die ik zal geven gaat over een loopbaan buiten de wetenschap na een promotie. De tweede workshop gaat over het maken van ‘Memorable Graphs‘ (beide workshops zitten VOL). Ik maakte een dynamische grafiek die ik in beide workshops goed kan gebruiken: een ‘Interactive Dumbbell Dot Plot‘ over benodigde ‘soft and hard skills’ die ik nodig heb voor StatStories. In onderstaande video laat ik zien hoe een dergelijke dynamische grafiek werkt (zet de video op HD voor betere kwaliteit).

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/M1AIMh4QJes" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Van Scatterplot naar Dynamische Grafiek

Deze dynamische grafiek, ook wel interactive dumbbell dot plot genoemd, is geen standaardoptie van Excel. In feit is het een scatterplot! Wanneer ik op basis van de tabel zoals zichtbaar in de video Excel automatisch een scatterplot laat maken krijg ik het volgende beeld:

Scatterplot ipv dynamische grafiek

Een figuur waar je niet erg ver mee komt. Ook is dit geen dynamische grafiek: ik kan uiteraard in de tabel wijzigingen maken waardoor een punt zal verplaatsen in de grafiek, maar de volgorde zal niet veranderen. De zogenaamde aandachtspunten krijgen ook geen extra aandacht wanneer de twee punten te ver uit elkaar komen te liggen. Om dit te realiseren moeten we een nieuwe tabel vormen, die met behulp van formules interactief gemaakt wordt.

Excel formulegebruik

Met behulp van verschillende formules heb ik een nieuwe tabel in Excel samengesteld, die wél leidt tot de uiteindelijke dynamische grafiek. Voor de liefhebber, de volgende Excel-formule onderdelen heb ik gebruikt:

  • Index()
  • Vergelijken()
  • Als()
  • En()
  • Rij()
  • Min()
  • Max()
  • Rang()
  • Aantal.als()
  • NB()

Workshops Radboud Universiteit

Ik heb ontzettend veel zin in de workshops bij de Radboud Universiteit in maart. Ik heb nog veel meer gave grafieken opgenomen in mijn presentatie. In de tweede workshop, Making memorable graphs, gaan we 1 grafiekvorm volledig ontleden en zelf opbouwen! Ben benieuwd of wetenschappelijke presentaties hierna weer een stukje spannender zullen worden!

Wil je willen weten hóe ik deze formules heb toegepast en tot het eindresultaat ben gekomen?

Neem dan contact op om te kijken of we een cursus voor je kunnen organiseren!

dynamische grafiek in powerpoint
Dynamische grafiek zoals in Powerpoint


Zet je eindgebruiker centraal

Van data-centered naar user-centered design