Make-over: Voorlopige uitslag GR2018 Nijmegen

MAKE-OVER: VOORLOPIGE UITSLAG GR2018 NIJMEGEN

Oef… Ik schrok vanmorgen even toen ik mijn gebruikelijke social media rondje maakte, benieuwd naar de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezing waar we gisteren voor mochten stemmen. Wat een drama! En dan heb ik het niet over de uitslag… Duidelijk tijd voor een make-over!

Over de uitslag van de verkiezingen laat ik mij niet uit, maar over de manier waarop de uitslag gecommuniceerd is zeker wel! Van een in twee figuren opgeknipt kolomdiagram tot 3D (!!) taartdiagram mét ruimte tussen de verschillende taartpunten… Oh my, wie heeft er niet opgelet toen deze grafieken gepubliceerd werden? Werden we zo enthousiast van de uitslag van de GR2018 dat we direct aan de knutsel gingen en zonder enige reflectie onze ‘producten’ online publiceerden?

Hoe is de voorlopige uitslag van de GR2018 nu gepresenteerd?

Zie hieronder de draken die ik tegenkwam…

Pijn aan m’n ogen en aan m’n hart… Dit vroeg wel heel hard om een make-over!

Maar wat is er dan mis met bovenstaande grafieken?

Een grafiek lelijk of onduidelijk noemen is makkelijk… Wat mij betreft hoort daar ook een onderbouwing bij en die geef ik je graag!

De gesplitste kolomdiagrammen

In de kolomdiagrammen staan de partijen niet op volgorde van grootte. Ik kan nog niet helemaal ontdekken waarom voor de betreffende volgorde gekozen is, maar in mijn ogen zou het logisch zijn om de grootste partij in 2018, GroenLinks, als eerste te vermelden, daarnaast de tweede partij, etcetera. Ook snap ik het zogenaamde 3D-effect op de kolommen niet. Eerst dacht ik dat ze alleen op de kolommen van 2018 toegepast waren, maar ook dat is niet het geval. Verwarring! En slecht voor je data-ink ratio… (voor toelichting data-ink ratio: klik)

En kijk eens naar de achtergrond. Er zijn rasterlijnen links en rechts zichtbaar, maar waar de kolommen staan lijken deze verwijderd te zijn. Een rommeltje! Er zijn datalabels toegevoegd aan de grafiek: de waarden die het uiteinde van elke kolom staan. Dit maakt doorgaans de verticale as overbodig; wederom slecht voor je data-ink ratio.

De twee aparte grafieken hebben elk ook een andere verdeling op de verticale as. DNF lijkt zo nog meer stemmen gekregen te hebben dan GroenLinks! De splitsing in twee grafieken is onnodig als er iets langer nagedacht was over hoe de data het best gepresenteerd kon worden.

3D Taartdiagram onder de loep

Dan de enorme dikke taart. Waarom?! Lijken D66 en GroenLinks niet bijna even groot in deze figuur? En zou je zeggen dat D66 en SP evenveel zetels hebben? SP lijkt door het 3D-effect aanzienlijk kleiner dan D66. Ook is het moeilijk om de partijen, puur op basis van grootte van de taartpunt met elkaar te vergelijken. Als de waarden er niet bij hadden gestaan waren we allemaal de mist in gegaan. Wat betekent het grote gat tussen GroenLinks en D66? Waarom is deze ruimte zoveel groter dan tussen de andere taartpunten? En natuurlijk een prachtige regenboogtaart… Wát een kleurgebruik! Deze grafiek had wat mij betreft ook 10 jaar geleden gemaakt kunnen zijn.

De Make-Over: een Dumbbell Dot plot!

Ik heb de informatie uit alle drie de figuren samengevoegd. En als kers op de taart (pun intended) heb ik ook nog de verdeling mannen/vrouwen erbij gehaald die verwacht kan worden, er van uitgaande dat de zetels bezet worden door de bovenste x aantal kandidaten.

In de kolomdiagrammen kijken we naar twee zaken: Positie van de partij in het geheel, en of de partij ten opzichte van de vorige verkiezingen is gegroeid of gekrompen. In de ‘dumbbell dot plot’ die ik gemaakt heb staan de partijen geordend op grootte van de GR2018, en met behulp van de lichtere ‘bol’ wordt het verschil met 2014 weergegeven. Bij de partijnaam staat tevens het aantal zetels volgens de voorlopige uitslag van de GR2018 en daarnaast wordt dit visueel weergegeven, inclusief de man/vrouw verdeling. Deze grafiek toont vele malen rustiger en geeft in een enkele oogopslag een helder beeld van de uitslag van de GR2018 in Nijmegen.

Werk je zelf ook met grafieken? Zouden enkele van mijn kritiekpunten wellicht ook van toepassing kunnen zijn op jouw grafieken? Maar wil je graag leren hoe je je grafieken beter kunt presenteren, en daarmee een sterker verhaal neer kunt zetten? No shame! Neem contact met mij op en ik kijk graag met je mee.

NB: helaas lukt het mij nog niet om de afbeeldingen in een hogere resolutie te plaatsen. Wil je graag de hoge resolutie afbeelding zien? Stuur een mail naar info@statstories.nl en ik stuur je de scherpe versie toe.

Zet je eindgebruiker centraal

Van data-centered naar user-centered design