Drie tips om calorieën te besparen

Heb jij goede voornemens voor 2023? Misschien heb je je voorgenomen dit jaar toch een paar kilo af te vallen of wat meer te gaan bewegen. Heldere dashboards maken zou wat mij betreft op je lijstje mogen staan. Maar wat hebben dashboards te maken met eerder genoemde voornemens?

Wij zijn evolutionair zo gemaakt dat we zo min mogelijk calorieën willen verbruiken. Vroeger was voedsel schaars en moesten we ook nog intensief bewegen om dit voedsel te vinden. Kortom: samenwerken èn zo min mogelijk bewegen om te blijven leven was het credo. Tijden zijn veranderd … maar onze programmering nog niet; we willen nog steeds zo min mogelijk bewegen en tegelijk genieten van het meest calorierijk voedsel. Mismatch! Want voedsel is er inmiddels in overvloed zonder dat we daar iets voor hoeven te doen.

En daar is de link met een Power BI-dashboard: een dashboard met veel ‘glitter’ kost ons veel energie en daarmee calorieën. Met glitter doel ik op alle elementen die niet direct data tonen: filters, omlijningen, knoppen, etc. Om je weg te vinden in een overvloedig dashboard moet je veel calorieën verbranden. Dan haken mensen af … het kost teveel energie. Tijd voor een dashboard-update, want “All that glitters is not gold” [W. Shakespeare].

3 tips voor caloriebesparing

Eerder schreef ik een LinkedIn-post over het belang van een sterk grid en bijbehorende uitlijning. Dat helpt al enorm! Hierbij geef ik je nog drie tips om calorieën te besparen en daarmee je dashboards te verbeteren:

1.      Verwijder repeterende elementen. Denk bijvoorbeeld aan eenzelfde legenda in meerdere visuals. Dit kun je eenvoudig vervangen door één ‘higher level’ legenda te maken.

dashboard with repeating legends
Met herhalende legenda

Dashboard with higher level legend
Met een 'higher level' legenda

2.      Als je veel kleur nodig hebt in een grafiek om onderscheid te maken tussen de elementen, kies dan eens voor een andere grafiek. Een pie chart versus een bar chart bijvoorbeeld. (ik schreef eerder ook een post specifiek over kleurgebruik)

dashboard with two examples of colour use

3.      Vermijd afkortingen, hoe vanzelfsprekend ze voor jou ook zijn. De lezer moet toch nadenken over de betekenis van je afko’s 😉. Spreektaal is het fijnst voor de leesbaarheid van je dashboards. Schrijf bijvoorbeeld ‘Dit jaar’ en ‘Vorig jaar’ in plaats van CY en LY.

Is afvallen nog steeds je grote doel voor 2023? Maak dan vooral een drama-dashboard 😉 met veel kleur, afleiding en overbodige prikkels.

Wil je meer tips over een sterker design in je dashboards?

Neem dan vrijblijvend contact op.

Zet je eindgebruiker centraal

Van data-centered naar user-centered design