Vraag jij je wel eens af waarom je collega’s jouw dashboard verkeerd interpreteren, of zelfs niet gebruiken? Je hebt bloed, zweet en tranen besteed aan je model en ETL-procedures. Daar bovenop heb je geavanceerde DAX-formules geschreven om een technisch perfect werkend dashboard te maken. En toch… Levert het dashboard niet de inzichten op waar de organisatie behoefte aan heeft.

In de cursus ‘Dashboard ontwerp: van idee tot professioneel dashboard’ leer je theoretische principes over design toe te passen. Ook is er ruime aandacht voor de technische functionaliteiten van Power BI. Leer deze optimaal in te zetten om een actiegericht en aansprekend dashboard te ontwerpen dat wél gebruikt wordt door je gebruikers.

Aan het eind van de dag heb je de wensen en behoeftes bij je gebruikers in kaart gebracht, ben je in staat om de huisstijl van je organisatie te vertalen naar een basisontwerp en weet je welke grafiek voor welke data en boodschap passend is. Je gaat boordevol informatie naar huis, met een Power BI thema en achtergrond voor je toekomstige dashboards.

En… na de cursus krijg je nog eenmalig een uur individuele feedback op je eigen dashboard!

LIVE: locatie Batenburg 

Woensdag 9 november 2022

€ 550 excl. BTW

Opbouw van de cursus

Tijdens de dag wisselen theorie en praktijk elkaar in hoog tempo af. We verdelen de dag in 3 blokken:

 1. We starten met het bepalen van jouw doelgroep en haar wensen, eisen en verwachtingen. We bepalen de kernboodschap en stellen een wireframe op.
 2. Vervolgens vertalen we dit naar een passend ontwerp waarin we de huisstijl van jouw organisatie verwerken. Tevens komen verschillende theorieën over grafisch ontwerp aan bod en besteden we aandacht aan het kiezen van de juiste grafiek. Je ontwerp gaat over zowel het dashboard in zijn totaliteit (denk bijvoorbeeld aan gebruikersgemak, lay-out, kleurgebruik en grid) als over individuele grafieken (omgaan met labels en assen, kleur binnen de grafiek, grafiekvorm).
 3. In het derde blok gaan we technisch aan de slag met Power BI desktop. We leren je daarbij bepaalde vaardigheden, waarmee je visuals nét even anders inzet dan je gewend bent.

Je bent na afloop in staat om snel professionele en gebruiksvriendelijke dashboards te bouwen. En door efficiënter te bouwen, heb jij meer tijd en ruimte om te finetunen!

De inhoud

Waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden als je een dashboard ontwerpt? Vaak komt het ontwerp op de laatste plaats, ná al het (essentiële) werk aan de data en je model. Het ontwerp heeft echter uiteindelijk de grootste impact op het gebruik van het dashboard. Je gebruikers willen snel tot nieuwe inzichten komen, zonder na te hoeven denken over hoe het dashboard werkt, waar ze informatie kunnen vinden of hoe ze een grafiek moeten interpreteren. Gelukkig zijn er vele wetenschappelijke theorieën die je helpen bij dit ontwerp.

Enkele uitgangspunten en theorieën die aan bod komen tijden de cursus zijn:

 • Het minimaliseren van de cognitieve belasting van de gebruiker. Discussies tussen gebruikers moeten gaan over de betekenis en acties volgend op de inzichten, en niet over de data of de interpretatie van de data. Denk hier aan theorieën zoals de Gestalt Principles en het optimaliseren van de data-inkt ratio.
 • Grafieken moeten helder, direct en ruimte-efficiënt zijn. Een rustig dashboard bevat witruimte, dit is de ‘ademruimte’ voor de gebruiker. We houden tevens rekening met de performance van het dashboard, want ook snelheid speelt een grote rol in de gebruikerservaring.
 • De look & feel van een dashboard zijn bepalend voor de beleving van de gebruiker. De dashboards die we ontwerpen hebben een professionele uitstraling en zijn vormgegeven in de huisstijl van jouw organisatie of opdrachtgever. Herkenbaarheid en consistentie zijn belangrijk in het dashboard-ontwerp.

De cursusvorm

Je hebt de mogelijkheid om een eigen dashboard mee te nemen. Wil je snel aan de slag, dan kunnen wij je een dataset aanleveren. Het datamodel is dan sowieso kloppend en we zetten bovendien enkele measures voor je klaar om mee te werken, zodat je direct aan de slag kunt! Als je twijfels hebt over je model of measures is het handiger om met onze set te werken. Op die manier kunnen we de volledige aandacht en tijd besteden aan het ontwerp, zonder gehinderd te worden door technische belemmeringen.

De cursus is in groepsverband, zodat je kennis en ervaringen kunt delen met je medecursisten. We hanteren een maximale groepsgrootte van 6 deelnemers, zodat we voldoende persoonlijke aandacht kunnen garanderen.

Na de training sturen we je vanzelfsprekend al het trainingsmateriaal toe. Bovendien bieden we je nazorg in de vorm van een individuele online feedbacksessie van 1 uur, in te zetten in augustus, september of oktober. Hierbij bespreken we jouw eigen dashboard en krijg je feedback op je design. Deze sessie kan in overleg gepland worden na de cursus.

Cursusaanbod

Voor wie is deze cursus?

Voor iedereen die

 • Enige kennis heeft van Power BI en meer wil leren over het vormgeven van Power BI Dashboards
 • Regelmatig dashboards maakt waar meerdere mensen gebruik van maken
 • Ervaring heeft met het importeren en transformeren van data en basiskennis heeft van DAX
 • Gebruiksvriendelijke, scherpe en professionele dashboards wil ontwerpen

Locatie
De cursus wordt gegeven in Batenburg, in een cursusruimte aan huis. Batenburg is een pittoresk stadje aan de Maas, vlakbij Wijchen.

We lunchen bij de lokale eetgelegenheid, Uitbaeterij de Viersprong.
Parkeerplaatsen zijn beschikbaar in de directe omgeving.

Kosten: €550,- excl. BTW.

Ook de innerlijke mens wordt goed verzorgd tijdens deze cursusdag.

Direct aanmelden

  Je docent

  Lonneke Opsteegh is expert op het gebied van dashboardontwerp en datavisualisatie en doceert deze onderwerpen bovendien op haar eigen, enthousiaste manier. Dashboardontwerp is meer dan het creëren van het visuele eindproduct. Ook het ophalen en scherpstellen van de behoefte van de gebruikers en vervolgens de doorvertaling naar een dashboardstructuur horen bij het ontwerp. Lonneke ontwierp dashboards voor onder andere TNO, de Rabobank, ForFarmers, InRetail, TIGRA en de Universiteit van Wageningen. Inmiddels hielp zij honderden cursisten met het bouwen van betere grafieken en dashboards. Haar training is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring gecombineerd met theoretische principes. Lonneke weet als geen ander met theorie te onderbouwen hoe en waarom bepaalde zaken goed of minder goed werken in de praktijk. Ze neemt je graag mee in de techniek van dashboardontwerp en datavisualisatie.

  lonneke-profielfoto